ACEASTĂ PEȘTERĂ UNICĂ ÎN EUROPA ASCUNDE UN SECRET PE CARE TOȚI ROMÂNII AR TREBUI SĂ ÎL ȘTIE!

ACEASTĂ PEȘTERĂ UNICĂ ÎN EUROPA ASCUNDE UN SECRET PE CARE TOȚI ROMÂNII AR TREBUI SĂ ÎL ȘTIE!

Într-un loc paradisiac din țara noastră, numit Valea Sighiștelului, se află o peșteră spectaculoasă care i-a uimit pe savanții din întreaga Europă, din motive lesne de înțeles.

Coliboaia se află printre cele mai importante peșteri din țara noastră, având o valoare arheologică inestimabilă.  Caverna se află în apropierea satului bihorean cu același nume, la o altitudine de aproape 500 de metri, fiind inclusă în Parcul Natural Apuseni.

coliboaia

Foto:Why I love Romania

coliboaia

Foto:Why I love Romania

În urmă cu doar câțiva ani, speologii au descoperit, aici,  urme ale omului preistoric. Concret, Tudor Rus (n.r.- de la Clubul de Speologie Speodava Ștei), Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Țociu (n.r.- de la Asociația de Speologie Speowest Arad) și Marius Kenesz (n.r.- de la Speo Club Zarand Brad)  au  identificat cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrală, care reprezintă   animale din acele timpuri.  Printre altele, sunt redați bizoni, rinoceri, dar și  un cal sălbatic, și o felină.  Totodată, în picturile descoperite în peștera Coliboaia pot fi observate și capete de urs. Interesant este și faptul că umiditatea din fascinanta lume subterană a contribuit considerabil  la păstrarea  într-o condiție extrem de bună a picturilor  realizate cu  ajutorul cărbunelui.

Coliboaia

Autenticitatea picturilor unice în Europa Centrală a fost confirmată de către specialiștii francezi. Savanții au stabilit că acestea datează dintr-o perioadă foarte veche, Gravettian sau Aurignacian, având între 23.000 și 35.000 de ani.

Coliboaia

Francezul Henri Breuil este de părere că în picturile cu pricina ar fi redate scene de vânătoare. În schimb, Jean Clottes, unul din cei mai cunoscuţi specialişti în artă de peşteră din lume, este de părere că ar putea fi vorba despre picturi realizate în timpul unor ceremonii religioase, de către oameni vânători-culegători.  „Accesul în peștera Coliboaia este  foarte dificil. Din păcate, multe picturi  au fost distruse, de-a lungul vremii, de apele râului subteran. Am descoperit o pictură, un bizon în arta preistorică, în care conturul natural l-a ajutat pe artist.   Coarnele sunt redate în perspectivă frontală, iar corpul, în proliză,   caracterul fiind unul arhaic, foarte vechi”, a spus Jean Clottes.  Zona se află sub protecție, fiind închisă.

coliboaia

Foto: Romania / Postcards – Postales

“Descoperirea «Galeriei Desenelor» din  Peştera Coliboaia a dus la reconsiderarea şi, implicit, redeschiderea dosarului oarecum uitat al artei preistorice parietale din Transilvania”, scriu Radu Pop și Călin Ghemiș în articolul “Contribuții la cunoașterea artei rupestre în Nord-Vestul Transilvaniei”, publicat pe site-ul Centrului Cultural “Lucian Blaga” Sebeș.

You Might Like These

Leave a Comment

x
Aboneaza-te aici