CUEJDEL, MINUNEA ASCUNSĂ ÎN “INIMA” MUNȚILOR STÂNIȘOAREI. ACEASTĂ COMOARĂ ROMÂNEASCĂ ESTE UNICĂ ÎN EUROPA! (FOTO)

CUEJDEL, MINUNEA ASCUNSĂ ÎN “INIMA” MUNȚILOR STÂNIȘOAREI. ACEASTĂ COMOARĂ ROMÂNEASCĂ ESTE UNICĂ ÎN EUROPA! (FOTO)

În Munții Stânișoarei se află unul dintre cele mai spectaculoase “ochiuri” de apă din țara noastră. Este vorba despre Cuejdel, cunoscut și drept “Lacul Crucii”. Mai mult, acesta este  cel mai mare lac  de baraj natural de pe Bătrânul Continent.

Lacul Cuejdel  se află pe teritoriul comunei nemțene Gârcina, într-un cadru natural mirific.  Fără doar și poate, aceasta este unul dintre locurile spectaculoase  pe care este musai să le  vizitați măcar o dată în viață.  Uriașul “ochi” de apă este înconjurat de dealuri acoperite de păduri dese, astfel că frumusețea peisajelor vă va tăia răsuflarea….

lac-cuejdel-belis

Foto: Tinutul Zimbrului – Destinatie ECOturistica

cuejdel

Foto: Sam Sara  via Fotografie Piatra Neamt

Pitorescul lac aflat în apropiere de Piatra Neamț a luat naștere în urma unor  surpări și alunecări de teren succesive, iar umplerea lui a durat aproximativ trei ani. Potrivit specialiștilor, posibilitatea formării  și menținerii unui lac de baraj natural în urma alunecărilor este, totuși, extrem de rară.

cuejdel

Foto: Foto Lucian via Visit Bicaz

Acest spectaculos lac ocupă o suprafață de 150 de hectare și are un volum de apă de peste un milion de metri cubi, fiind declarat arie naturală protejată. Adâncimea ajunge până la 16 metri.

cuejdel

Foto: Tudor Ghioc via Informatii Romania

Cuejdel este mai puțin cunoscut decât Lacul Roșu, aflat în apropierea Cheilor Bicazului. Acesta din urmă a luat naștere în urma surpării unei porțiuni din  muntele Ghilcoş. O vale întreagă, acoperită de brazi și molizi, a fost inundată. Și astăzi se mai văd, la suprafața apei, trunchiurile retezate ale fostei păduri de rășinoase, de unde și unicitatea  acestui lac.  Mai mult, “pădurea scufundată” se află într-o stare perfectă de conservare, ca urmare a carbonatului de calciu și  a oxidului de fier pe care le conține apa.

lac

Foto: Elena Popper/ Facebook.com

You Might Like These

Leave a Comment

x
Aboneaza-te aici