PARE O PICTURĂ, ÎNSĂ ACEST LOC PARADISIAC ESTE CÂT SE POATE DE REAL! DA, SE AFLĂ ÎN ROMÂNIA!

PARE O PICTURĂ, ÎNSĂ ACEST LOC PARADISIAC ESTE CÂT SE POATE DE REAL! DA, SE AFLĂ ÎN ROMÂNIA!

Maramureșul este, fără doar și poate, un tărâm de basm. Nu puține la număr sunt colțurile de rai românești pe care le întâlnim pe aceste meleaguri. Ne referim la oaze de liniște și de relaxare, unde spectacolul grandios al naturii depășește orice imaginație.

Printre lacurile pitorești din Maramureș se află și Firiza. Pitorescul “ochi” de apă, care ocupă o suprafață de aproximativ 110 hectare,  se află în localitatea cu același nume, devenită, de ceva timp, cartier al municipiului Baia Mare. Lacul este înconjurat de dealuri acoperite de păduri dese de fagi și brazi, peisajele fiind cât se poate de spectaculoase. Zona cu pricina este ideală atât pentru pescari, lacul fiind populat cu păstrăvi, bibani și carași,  cât și pentru cei care vor să bucure de frumusețea sălbatică a naturii  sau de plimbări cu barca.

firiza

Foto: Stefan Bela via Sub cerul Romaniei

firiza

Foto: Kalmar Zoltan via Made in Romania

Barajul, care are o înălțime de 52 de metri, a fost  gata în ’64, după trei ani de muncă, fiind realizat pentru alimentarea orașului Baia Mare cu apă potabilă. Construirea acestuia a presupus și strămutarea a zeci de familii din locul cu pricina.  În jurul lacului au fost țesute numeroase legende, inclusiv unele despre existența unor pești de dimensiuni impresionante. De asemenea, se spune că Firiza ar fi înghițit o bisericuță, ruinele lăcașului de cult aflându-se pe fundul lacului.

firiza

Foto:  Marius Podina via Sunt roman, deci pot

You Might Like These

Leave a Comment

x
Aboneaza-te aici