Tainele „ATHOSULUI ROMÂNIEI”, un colt de rai cu o puternica incarcatura spirituala. În apropiere se afla o comoara romaneasca.

Tainele „ATHOSULUI ROMÂNIEI”, un colt de rai cu o puternica incarcatura spirituala. În apropiere se afla o comoara romaneasca.

Mănăstirea Frăsinei, din comuna vâlceană Muereasca, este supranumită “Athosul României”. Este vorba despre singurul  lăcaș de cult din țara noastră unde femeile nu au voie să calce. Acest colț de rai românesc mai ascunde o taină pe care prea puțini oameni o cunosc.  

Mănăstirea a fost finalizată spre finele secolului al XIX-lea, fiind ctitorită de Sfântului Calinic de la Cernica. A fost ridicată în inima pădurii Muereasca, unde în urmă cu aproximativ un secol și jumătate,  doi călugări ridicaseră un schit. “Sfântul Calinic dorea ca în noua ctitorie de la Frăsinei să fie introdusă pravila aspră care se practica în mănăstirile din Muntele Athos și pe care el o cunoscuse cu ocazia unei călătorii, înainte de a fi stareț la Mănăstirea Cernica”, spun reprezentanții Primăriei Muereasca.

manastire

Foto: Manastirea Frasinei

După ridicarea lăcașului de cult,  accesul  femeilor a fost interzis. „Acest sfânt lăcaș s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinți monahi și fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor viețuitori de acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem şi toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbăvia și tot felul de pedepse, și iarăși celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu și a smereniei noastre și să vină asupra lor fericitul bine. Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, 17 ianuarie 1867”, este textul gravat pe piatra de legământ a Sfântului Calinic.   Pentru femei a fost ridicată, în apropiere, o altă bisericuță.

IZVOARELE MIRACULOASE DE LA MUEREASCA

muereasca

Foto: Daniel Dinca via Romania Neaosa

Pe drumul spre mănăstire, la o distanță de vreo 4 kilometri, găsim o comoară românească aproape necunoscută. Este vorba despre un canion înalt de vreo 300- 400 de metri și cu o lățime de aproximativ patru metri. În momentul în care ai ajuns în această zonă, simți un puternic miros de sulf. Izvoarele de aici, care ies din măruntaiele muntelui, au fost folosite de oameni, încă din timpuri străvechi, ca leac pentru diverse afecțiuni.   Cheile Șutei, aflate între Băile Olănești și Călimănești, au intrat și în atenția familiei Ceaușescu. Nu degeaba a venit până aici și medicul personal de la Băile Olănești al Elenei Ceaușescu, acesta convingându-se, în urma analizelor, de efectele curative și terapeutice ale izvoarelor miraculoase din Muereasca.

izvoare

Foto: Lucian Talasman via Muereasca Atosul Romanesc–Tarim de legenda si vis–

canion

Foto: ramnicuvalceaweek.ro

PEISAJE IREAL DE FRUMOASE LA BUILA-VÂNTURĂRIȚA

În apropiere se află și Parcul Național Buila-Vânturărița, de o frumusețe aproape ireală. Peisajele spectaculoase sunt dominate de vârfuri semețe, de stânci cu forme impresionante și de păduri virgine. Din acest colț de rai românesc nu lipsesc nici cheile impunătoare, peșterile misterioase – peste 100 la număr  – sau apele repezi de munte.

buila

Foto: Radu Alexandru via Sub cerul Romaniei

You Might Like These

Leave a Comment

x
Aboneaza-te aici